0Вашата количка Търсене Намери ни във Facebook Последвай ни в  Twitter
Търси теми:  Разширено търсене

Как да сготвите пастата си вкусна, като в ресторант (без сметана)

Как да сготвите пастата си вкусна, като в ресторант (без сметана)
Теми по категории
Как да сготвите пастата си вкусна, като в ресторант (без сметана)

12 септември, 2017

Добре, досега вече би трябвало всички да са наясно, че въглехидратите са ключът към това да имате максимално много енергия, скорост и издържливост, особено в спортовете за издръжливост. Те дори са ключът към качественото възстановяване след тежко физическо натоварване. А щом стане дума за въглехидрати, човек няма как да не се сети за паста. Голямата купа спагети за вечеря вечерта преди състезание е класика.

Само че някога да сте загребвали голяма вилица с лингуини или кампанеле в добър ресторант, чудейки се защо са с толкова по-богата и плътна текстура, отколкото сготвената у дома паста? Разбира се, на някои места просто добавят повече масло, сметана или сирена, само че също така разчитат и на хитри готварски техники. Някъде дори пропускат млечните продукти за сметка на други, доста изненадващи съставки. Да приложите тези методи у дома е съвсем лесно.

1. Не гответе пастата предварително

Някога да сте приключвали с варенето на спагетите далеч преди сосът да е готов? Когато това стане, вероятно просто ги изцеждате и ги оставяте да чакат в гевгира, нали?

Това обаче е голяма грешка, казва Лоренцо Бони – главен готвач на „Барила Америка“, който е отговорен за всички продукти, както и за събитията на един от най-големите производители на паста в света. Течността, „заключена“ в току-що сготвената паста, ще им придаде много по-плътна консистенция, когато се смеси с горещия сос (говорим за марината, не кетчуп). Ако обаче оставите пастата да престои дори няколко минути, цялата ценна течност ще се изпари. В резултат на това ще получите по-сухо и твърдо ястие.

Може да е нужно малко планиране (и практика), но се старайте пастата и сосът да стават по едно и също време. Защото следващата стъпка е...

2. Завършете готвенето на пастата в соса

Изненада – пастата Ви трябва да е леко несготвена, когато я отцеждате. Това означава да я извадите около две минути, преди да е напълно готова, казва Бони. Не се тревожете, ако Ви изглежда малко „ал денте“ (т.е. леко твърда). Щом я отцедите, трябва веднага да добавите пастата към соса в тигана. В продължение на две 2-3 минути хубаво ги разбъркайте на висока температура.

По този начин пастата не само попива хубаво вкуса на соса, но също така скорбялата в нея се освобождава, придавайки й по-богата и плътна консистенция. Освен това скорбялата и мазнините и течностите в соса се съчетават, което го прави още по-плътен и му придава по-завършен вид.

3. Запазете водата, в която сте сварили пастата

Каквото и да правите, не изливайте цялата вода в мивката. При варенето пастата освобождава скорбяла и в нея. Така че тя може да изиграе важна роля при приготвянето на соса. „Плътността идва от емулсията на водата, мазнините и скорбялата. С повече скорбяла може намалите мазнините“, казва Бони.

Колко от водата да запазите? Всяка рецепта е различна и с малко практика сами ще усетите кое работи. Неписано правило е да запазите 200-250 мл. Според Бони за всеки 450 грама паста добавете около 120 мл от водата щом смесите пастата със соса. Продължете да готвите 1-2 минути и ако сосът Ви се види достатъчно гъст, сте готови. Ако Ви изглежда сухичък, добавете още 50-60 мл и гответе още 1-2 минути, докато се получи желаната консистенция.

4. Добавете сирената накрая

Вероятно се изкушавате до добавите настъргания пармезан, докато сосът, пастата и водата от пастата още бълбукат на котлона. Така би трябвало да се разтопи и да придаде на всичко още по-плътен и хубав вкус, нали?

Всъщност не. Високата температура ще отдели сиренето и ще остави сосът по-мазен, вместо кадифен. Затова го добавете, след като приключите с готвенето на пастата и соса. Щом махнете тигана от котлона, оставете ястието да се охлади леко за 20 секунди. След това добавете сиренето, което сте избрали, съветва Бони.

Автор: 2bFIT.bg

Снимка: pixabay.com

За контакт

Телефон: 0888 600 397; 0883 301 968 E-mail: office@2bfit.bg

Намери ни във Facebook Последвай ни в  Twitter

Затвори прозореца